Goran Tribuson: Andermans zaken

De eerste zaak van politie-inspecteur Banić

Geschreven door Goran Tribuson, eerst uitgegeven in 2000

Vertaald door Sanja Kregar

De samenleving is in 1984, wanneer deze zaak van de hoofdpersoon politie-inspecteur Nikola Banić zich afspeelt, al verdeeld naar de nieuwe rijken en de armen. In Tribusons detectives vervlechten zich de levensverhalen van personages uit alle maatschappelijke lagen en vormen zodoende een kluwen van fout geld, armoede, barre ellende, verloren liefdes, gekte en wraak. Door het misdaadverhaal heen klinkt dan ook altijd een scherpe maatschappelijke kritiek, spot en zelfspot van de meester-verteller die het tot de laatste regel spannend en vol onverwachte wendingen weet te houden

Augustushitte in Zagreb is geen pretje. Iedereen die kan, vlucht naar de kust en blijft daar zo lang mogelijk. Daarom is de verdwijning die een succesvolle bouwondernemer komt aangeven niet meteen overtuigend. Inspecteur Banić twijfelt of Astra, de rebelse achttienjarige rijkeluisdochter, niet over een paar dagen gewoon weer op de stoep van de ouderlijke villa staat. Alleen kan hij de dreigbrief met Astra’s ring erin niet meteen plaatsen. Zijn medewerker Stipetić, die deze dagen liever naar de Olympische Spelen kijkt dan dat hij de boeven achterna rent, houdt vol dat ontvoeringen in hun rechercheurspraktijk niet voorkomen. Toch neemt Banić de onduidelijke zaak zolang in behandeling.

Zoveel lijken en zo weinig schuldigen

De zoektocht brengt hem in kringen van kunstschilders, een wereld waar hij bijzonder weinig verstand van heeft. In de staat waarin hij verkeert kan hij geen waardering opbrengen voor die  onbegrijpelijke moderne schilderskunst en de opgeblazen ego’s van haar makers. Zijn vrouw en dochter zijn namelijk aan de kust, de koelkast thuis is leeg, hij kan amper slapen van de ondraaglijke stadse hitte, tot overmaat van ramp is de boiler in zijn badkamer kapot en verkeert zijn auto in een erbarmelijke staat. Maar als blijkt dat er ook een moord in spel is, verdwijnen al zijn ongemakken naar de achtergrond en bijt hij zich resoluut in de puzzel vast.

De oplossing lijkt binnen handbereik, maar nieuwe bevindingen en nieuwe slachtoffers zetten zijn aannames telkens weer op losse schroeven. ‘Zoveel lijken en zo weinig schuldigen’, verzucht Banić vlak voordat hij uiteindelijk een afgerond beeld van de griezelige en trieste waarheid reconstrueert. Naast de treurige afloop van dit geval verbleekt zijn persoonlijk relaas tot enkel onbeduidend ongemak. Andermans zaken zijn nog altijd veel erger.

ISBN: 978-94-92160-07-2, paperback,  248 pagina’s, prijs € 20,00

Voorkant kaft Andermans zaken kopie

Recensies

Echt een leuke detective! aldus de Boekblogger die het boek met 4,5 sterren (van de 5) waardeerde.