Onze boeken

Uitgeverij KLIN publiceert de vertalingen uit de Kroatische literatuur in Nederland, het proza van de laatste 25-30  jaar in het bijzonder. Hieronder is het overzicht van boeken van Kroatische auteurs die tot nu toe zijn uitgegeven. Direct kopen?

pesten op het werk

In ‘Dan weet je wel hoe het zit’ vertelt de schrijfster, journaliste en uitgeefster Tajana Obradović een grimmig verhaal over mobbing. Het verschijnsel is universeel, de setting is vrij uniek: jaren tien van dit millennium in Kroatië. Het kapitalisme daar is nog vers en ruw en lijkt zich wonderwel te combineren met het tribale nepotisme en misbruik van de traditionele familiebanden. Lees hier meer over het boek en hier over de auteur.

5 x Gavran

Uit het oeuvre van Kroatië’s meest vertaalde schrijver en toneelschrijver, Miro Gavran: vier verhalen en een toneelstuk. Deze unieke selectie bestrijkt een periode van 35 jaar (1982-2017) waarin Gavran een bijzonder inzicht in de menselijke psyche toont en deze meesterlijk inzet om de lezer telkens weer op het verkeerde been te zetten. Lees hier meer over het boek en hier over de schrijver.

misdaad aan de kust

In een stormachtige nacht zinkt een luxe zeiljacht in de Adriatische zee waarbij een Duits toeristenpaar omkomt. Ruim een jaar later wordt privédetective Banić onder valse voorwendselen ingehuurd om de verongelukte vrouw op te sporen. Wie was zij en welke rol speelde zij in het zakelijk imperium van een diamantenhandelaar uit Hamburg? Lees hier meer over het boek en hier over de schrijver.

op zoek naar je plek

Twee korte contemplatieve romans over het zoeken naar je eigen plek. In Het is goed, het is mooi probeert een dertiger zich in te vechten in een werkend bestaan in Zagreb. Ook al verdienen niet al zijn stappen een schoonheidsprijs is hij toch een oprecht, mild mens. Een paar jaar later verruilt hij de stad voor De berg om daar in afzondering met zijn angsten af te rekenen. Prachtig geschreven. Lees hier meer over het boek en over de schrijver.

Tesla

Ondanks zijn vele uitvindingen waar we vandaag dankbaar gebruik van maken, is Nikola Tesla gestorven in armoede en teleurstelling. De schrijfster Tomica Šćavina (hier meer over haar) laat hem reïncarneren op een luxe jacht aan de Adriatische kust om zijn klus af te maken. Lees hier meer over het boek; hier tref je een fragment en hier staan de recensies.

subtiel over migranten

Voorkant Partituur voor De toverfluit DEF kopie

Gevlucht voor het oorlogsgeweld of ‘gewoon’ op zoek gegaan naar een kansrijker leven, geluk gehad en in Wenen neergestreken, en dan? Ludwig Bauer schreef er een prachtige roman over. Hier lees je meer over het boek; klik hier voor een leesfragment en hier voor een recensie.

eerste druk

Tribuson op zijn opperbest

fclnieuw

De hilarische cultroman van Goran Tribuson, een van de grootste Kroatische schrijvers vandaag, over vriendschap, rockmuziek, seks en drank in de Kroatische provincie.
Lees hier meer over het boek, klik hier voor een leesfragment.

2e uitgave en e-boek

absurdistisch proza

HetHuisWaarDeDuivelWoont voorkant

In de nieuwste roman van Goran Tribuson lopen de rauwe werkelijkheid van de Kroatische provincie en de symboliek van het bovennatuurlijke door elkaar. Lees hier verder over het boek; klik hier voor een leesfragment en hier voor een recensie.

eerste druk

misdaad in de zomer

Voorkant kaft Andermans zaken kopie

Echt een leuke detective! aldus de Boekblogger. De eerste zaak van politie-inspecteur Banić van Goran Tribuson brengt ons naar de zomerse hitte in Zagreb. Lees hier verder.

2e uitgave

misdaad in de winter

Omslag Het grijze gebied DEF kopie

Een echte ouderwets-goede detective! roept de Boekblogger. De tweede zaak van politie-inspecteur Banić speelt zich af in de mist en sneeuw. Lees hier meer over het boek en hier over de meester-verteller.

2e uitgave

biografische fictie

gavran

Kafka’s vriend is een klein geromantiseerd historisch roman over de vriendschap tussen de bekende schrijvers Franz Kafka en Max Brod. Schrijver Miro Gavran won er de prestigieuze Prijs voor het beste literair werk in 2011 van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen mee.
Klik hier voor een leesfragment.
2e druk en e-boek

een dystopie

Marinko Koščec: Een centimeter vanaf het geluk, 1e druk en e-boek

Marinko Koščec biedt een kijkje in de toekomst van vier geluksvogels uit de zogeheten transitielanden. Geluk zal ver te zoeken blijken, voor ons allen. Een beklemmende, boeiende, voortreffelijk geschreven roman.
Lees hier meer over de roman en hier een fragment.

1e druk en e-boek

een lang prozagedicht

Anđelko Vuletić: Wraak, 1e druk

De hoogbejaarde schrijver en dichter Anđelko Vuletić (vergis je niet, hij is jong van geest) exploreert in deze roman de zin en onzin van wraak op zijn voormalige folteraars. Aangrijpend en overtuigend, met pijnlijk veel autobiografische elementen.
Lees hier een fragment, kijk hier voor een ontmoeting met de schrijver.

1e druk en e-boek

een bloemlezing

Sanja Kregar: Voetbal, engelen, oorlog, 1e druk

In 2013 kwam de anthologie Voetbal, engelen, oorlog uit met korte teksten van verschillende schrijvers, kenmerkend voor het Kroatische vertelproza tussen 1990 en 2010.
Fraaie introductie tot de hedendaagse Kroatische literatuur en ook gewoonweg leuk om te lezen, stelt een van de lezers.
Klik hier voor meer over het boek en hier voor de inhoudsopgave en leesfragmenten.

De eerste druk is uitverkocht. De teksten zijn ook los verkrijgbaar in e-boekformaat, reeks De smaakmakers:

studentengrappen

Omslag Psychiatrie

In zijn boek Geneeskunde van binnen geeft Matko Marušić, arts en schrijver een kijk achter de schermen van zijn vakgebied. Luchtig, leuk om te lezen.
Voor een fragment klik hier.

e-boek

Europese identiteit?

De smaakmakers - Marinko Koščec: Iemand anders, e-boek

Marinko Koščec experimenteert met de structuur van de roman en beschrijft en passant zijn indrukken van de EU, Nederland en Brussel in het bijzonder. Zie ook het leesfragment.

e-boek

uit de oorlog

De smaakmakers - Miro Gavran: Het redden van de beer, e-boek

Een ogenschijnlijk luchtig kort verhaal van Miro Gavran wordt steeds grimmiger naarmate de oorlogsomstandigheden meer gestalte krijgen. De kloof tussen de redders en slachtoffers is onoverbrugbaar, tenzij de slachtoffer een beer is. Voor een fragment klik op Het redden van de beer.
e-boek

uitstel van opgroeien

De smaakmakers - Ratko Cvetnić: Doezelen

Een hoofdstuk uit de lijvige roman waarvoor Ratko Cvetnić een belangrijke literaire prijs kreeg. Met de sfeer van de jaren tachtig in Zagreb en de aankomende oorlog op de achtergrond.
Klik op de links voor meer over de schrijver en voor een leesfragment.

e-boek