Alle titels op een rij

Uitgeverij KLIN publiceert de vertalingen uit de Kroatische literatuur in Nederland, het proza van de laatste 25-30  jaar in het bijzonder. Hieronder is het overzicht van boeken van Kroatische auteurs die tot nu toe zijn uitgegeven.

voor kinderen

Het druppeltje en de steen voorkant kl

Een verhaal over het ontstaan van grotten, ondergrondse meren, prachtige druipstenen en andere wonderlijke verschijnselen van het karstlandschap, verteld en geïllustreerd voor de kleintjes. Hier staat meer over het boek en hier zijn enkele pagina’s te zien.

voor (bijna) tieners

Stel je voor: over een paar weken verlaat je de basisschool en juist dan wordt je moeder ziek. Ze doet er nogal geheimzinnig over. Maar je laat je niet zomaar afscheppen en je gaat op onderzoek uit in de geheimzinnige wereld van geneeskunde. Lees meer over het boek (hier) en over de schrijfster, kijk hier alvast het boek in. Recensies vind je hier.

Tesla

Ondanks zijn vele uitvindingen waar we vandaag dankbaar gebruik van maken, is Nikola Tesla gestorven in armoede en teleurstelling. De schrijfster Tomica Šćavina (hier meer over haar) laat hem reïncarneren op een luxe jacht aan de Adriatische kust om zijn klus af te maken. Lees hier meer over het boek; hier tref je een fragment en hier staan de recensies.

subtiel over migranten

Voorkant Partituur voor De toverfluit DEF kopie

Gevlucht voor het oorlogsgeweld of ‘gewoon’ op zoek gegaan naar een kansrijker leven, geluk gehad en in Wenen neergestreken, en dan? Ludwig Bauer schreef er een prachtige roman over. Hier lees je meer over het boek; klik hier voor een leesfragment en hier voor een recensie.

eerste druk

Tribuson op zijn opperbest

fclnieuw

De hilarische cultroman van Goran Tribuson, een van de grootste Kroatische schrijvers vandaag, over vriendschap, rockmuziek, seks en drank in de Kroatische provincie.
Lees hier meer over het boek, klik hier voor een leesfragment.

2e uitgave en e-boek

absurdistisch proza

HetHuisWaarDeDuivelWoont voorkant

In de nieuwste roman van Goran Tribuson lopen de rauwe werkelijkheid van de Kroatische provincie en de symboliek van het bovennatuurlijke door elkaar. Lees hier verder over het boek; klik hier voor een leesfragment en hier voor een recensie.

eerste druk

misdaad in de zomer

Voorkant kaft Andermans zaken kopie

Echt een leuke detective! aldus de Boekblogger. De eerste zaak van politie-inspecteur Banić van Goran Tribuson brengt ons naar de zomerse hitte in Zagreb. Lees hier verder.

2e uitgave

misdaad in de winter

Omslag Het grijze gebied DEF kopie

Een echte ouderwets-goede detective! roept de Boekblogger. De tweede zaak van politie-inspecteur Banić speelt zich af in de mist en sneeuw. Lees hier meer over het boek en hier over de meester-verteller.

2e uitgave

biografische fictie

gavran

Kafka’s vriend is een klein geromantiseerd historisch roman over de vriendschap tussen de bekende schrijvers Franz Kafka en Max Brod. Schrijver Miro Gavran won er de prestigieuze Prijs voor het beste literair werk in 2011 van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen mee.
Klik hier voor een leesfragment.
2e druk en e-boek

een dystopie

Marinko Koščec: Een centimeter vanaf het geluk, 1e druk en e-boek

Marinko Koščec biedt een kijkje in de toekomst van vier geluksvogels uit de zogeheten transitielanden. Geluk zal ver te zoeken blijken, voor ons allen. Een beklemmende, boeiende, voortreffelijk geschreven roman.
Lees hier meer over de roman en hier een fragment.

1e druk en e-boek

een lang prozagedicht

Anđelko Vuletić: Wraak, 1e druk

De hoogbejaarde schrijver en dichter Anđelko Vuletić (vergis je niet, hij is jong van geest) exploreert in deze roman de zin en onzin van wraak op zijn voormalige folteraars. Aangrijpend en overtuigend, met pijnlijk veel autobiografische elementen.
Lees hier een fragment, kijk hier voor een ontmoeting met de schrijver.

1e druk en e-boek

een bloemlezing

Sanja Kregar: Voetbal, engelen, oorlog, 1e druk

In 2013 kwam de anthologie Voetbal, engelen, oorlog uit met korte teksten van verschillende schrijvers, kenmerkend voor het Kroatische vertelproza tussen 1990 en 2010.
Fraaie introductie tot de hedendaagse Kroatische literatuur en ook gewoonweg leuk om te lezen, stelt een van de lezers.
Klik hier voor meer over het boek en hier voor de inhoudsopgave en leesfragmenten.

De eerste druk is uitverkocht. De teksten zijn ook los verkrijgbaar in e-boekformaat, reeks De smaakmakers:

studentengrappen

Omslag Psychiatrie

In zijn boek Geneeskunde van binnen geeft Matko Marušić, arts en schrijver een kijk achter de schermen van zijn vakgebied. Luchtig, leuk om te lezen.
Voor een fragment klik hier.

e-boek

Europese identiteit?

De smaakmakers - Marinko Koščec: Iemand anders, e-boek

Marinko Koščec experimenteert met de structuur van de roman en beschrijft en passant zijn indrukken van de EU, Nederland en Brussel in het bijzonder. Zie ook het leesfragment.

e-boek

uit de oorlog

De smaakmakers - Miro Gavran: Het redden van de beer, e-boek

Een ogenschijnlijk luchtig kort verhaal van Miro Gavran wordt steeds grimmiger naarmate de oorlogsomstandigheden meer gestalte krijgen. De kloof tussen de redders en slachtoffers is onoverbrugbaar, tenzij de slachtoffer een beer is. Voor een fragment klik op Het redden van de beer.
e-boek

uitstel van opgroeien

De smaakmakers - Ratko Cvetnić: Doezelen

Een hoofdstuk uit de lijvige roman waarvoor Ratko Cvetnić een belangrijke literaire prijs kreeg. Met de sfeer van de jaren tachtig in Zagreb en de aankomende oorlog op de achtergrond.
Klik op de links voor meer over de schrijver en voor een leesfragment.

e-boek