Goran Tribuson: Het huis waar de duivel woont

Geschreven door Goran Tribuson, eerst uitgegeven in 2006

Vertaald door Sanja Kregar

Het huis waar de duivel woont is een verhaal van de straat, waar de tijd al even stilstaat en waar klaarblijkelijk niets is wat het lijkt.

HetHuisWaarDeDuivelWoont voorkantZal het Roby lukken om zijn Kroatische vechter de wereldtitel in ultimate fight te laten winnen? Het gevecht van knoestige vuisten en welgemikte schoppen zal plaatsvinden in de verlaten kousenfabriek. Roby ontvouwt zijn plannen in de sinistere kroeg Hirošima waar alles draait om het nucleaire einde der tijden. Een van de stamgasten is Professor, de vreemde hengelaar die nooit ging vissen en uiteindelijk ongelukkig het leven verloor. In zijn nalatenschap is ook Het Huis Waar De Duivel Woont, een leegstaande toevluchtsoord voor hoeren en zwervers. De legende blijkt waar te zijn: er ligt een schat verborgen in het huis. Maar er rust ook een vloek op. Wie zal de schat in handen krijgen: erfgenaam Jerko of hoer Margo en haar pooier?

De duivel doemt steeds op, net als de zwervende rode rechterarm zonder lichaam. Daar is ook nog Roby’s vriend Cimbo, die het begrip gastvrijheid nogal letterlijk neemt als hij een van de vechters onderdak moet bieden.

In de roman Het huis waar de duivel woont lopen de rauwe werkelijkheid van de Kroatische provincie en de symboliek van het bovennatuurlijke door elkaar. Schrijver Goran Tribuson (1948) is hier op zijn best. portret TribusonMet zijn romans, korte verhalen, toneelstukken, sitcoms en theoretische werken is Tribuson al decennia een van de invloedrijkste auteurs in Kroatië. Maar er valt meer over hem te vertellen.

Nick Cave, Bob Dylan, The Rolling Stones

Tribuson is een fervent muziekliefhebber, vooral van pop, rock en jazz. Dit is uiteraard vaak terug te lezen in zijn romans. Zo begint De fanclub met de songtekst van het nummer Pledging my time van Bob Dylan, wat een opmaat is voor een heuse parade van musici uit de jaren zestig en zeventig die even langskomen in het verhaal. Een speciale plek komt The Rolling Stones toe en hun Satisfaction.

In zijn reeks misdaadromans (Andermans zaken, Het grijze gebied) wordt de lezer getrakteerd op de kronkelende ritmes en jazzy saxofoonklanken van John Coltrane en Chet Baker. De hoofdpersoon, politie-inspecteur Nikola Banić wordt wel vaker aangeduid als ‘de enige smeris in de wijde omgeving die naar jazz luistert’.

Het huis waar de duivel woont is in meerdere opzichten Tribusons terugkeer naar de sfeer en de thematiek van De fanclub, maar dan een slag duisterder, zo mogelijk nog absurdistischer. Dit wordt meteen aan het begin aangekondigd met de onheilspellende tekst van het nummer Red Right Hand van Nick Cave:

On a gathering storm comes
a tall handsome man
in a dusty black coat with
a red right hand

Als een rode (!?) draad loopt de rode rechterarm door het verhaal, steeds in andere combinaties met de personages en steeds in een andere context. Zoals bij voorbeeld in dit fragment, waaruit al gauw kan worden opgemaakt dat Tribuson zijn voorkeur voor verrassende wendingen en ongemakkelijk hakkelende types nog lang niet kwijt is geraakt.

Het huis waar de duivel woont is de vierde roman van Goran Tribuson die vertaald is in Nederlands.

Redactie Enrico Versteegh; omslagontwerp Marko Jovanovac

Paperback, 192 blz.  ISBN: 978-94-92160-09-6, prijs € 18,50

Verschijnt oktober 2016