Miro Gavran: Vier verhalen en een toneelstuk

2 april 2020

Met zijn werken vertaald in maar liefst viertig talen is Miro Gavran Kroatië’s meest bekende schrijver buiten de grenzen van het land. Ook binnen Kroatië is hij een van de grootste namen als schrijver en toneelschrijver.

Na het succes van zijn roman Kafka’s vriend in Nederland publiceert Uitgeverij KLIN nu een kleine verzameling uit zijn oeuvre onder de titel Vier verhalen en een toneelstuk.

Viertig jaar schrijverschap

De gekozen werken bestrijken een periode van vijfendertig jaar en geven een goede indruk van deze schrijver, zijn ontwikkeling in de tijd en inzicht in het verschil tussen Miro Gavran de schrijver en toneelschrijver. De lezer ontmoet de jonge Gavran die in het verhaal Tomislav verlaat Zagreb uit 1982 met het absurdistische experimenteert en komt dezelfde onstuimigheid weer tegen in het toneelstuk De pop uit 2011. Een interessant detail: de wereldpremière van De pop was niet, zoals misschien verwacht, in Zagreb, maar in New York, uiteraard in een Engelse vertaling.

Ter gelegenheid van viertig jaar schrijverschap (zijn eerste verhalenbundel kwam uit in 1989), gaf Gavrans Kroatische uitgever Mozaik knjiga uit Zagreb in 2019 een verzameling van zijn korte verhalen opnieuw uit. Meer over deze Verhalen over eenzaamheid staat op deze website in onze vaste rubriek Voor jou gelezen, nog niet vertaald.

Het unieke van de Nederlandse verzamelbundel is de combinatie van proza en toneel. Vreemd genoeg is een dergelijke mix van Gavrans werken niet eerder uitgegeven.

Uit het oeuvre van Miro Gavran: Vier verhalen en een toneelstuk
Samenstelling en vertaling: Sanja Kregar
Vertaling verhaal Tomislav verlaat Zagreb: Emma Kosanović
Voorwoord: Hedda Maria Post
Redactie: Diane Boonstra en Hedda Maria Post
Illustraties en omslagontwerp: Alira Hrabar Oremović
194 bladzijden
ISBN 978-94-92160-17-1
Prijs: € 22,50
Kleine oplage
Overal verkrijgbaar vanaf 10 april. 

Inhoudsopgave is hier te zien.