Goran Tribuson: De fanclub

Een kwartet uit de buitenwijk

Geschreven door Goran Tribuson, eerst uitgegeven in 2001

Vertaald door Sanja Kregar

fclnieuw‘De fanclub’ was de eerste in het Nederlands verkrijgbare roman van de gevierde Kroatische schrijver Goran Tribuson. Het is een ultiem cadeau voor rockmuziekliefhebbers die tegen grove straattaal kunnen. En tegen de rauwe werkelijkheid. 

Het verhaal draait om een groep mannen rond de vijftig, rockliefhebbers uit de Kroatische provincie aan het einde van de vorige eeuw. Zij modderen wat aan met hun levens, relaties en muziek, en lijken steeds in rondjes te draaien tussen hoe het vroeger was en wat er met de illusies van toen is gebeurd. Een van hen sterft, wat de anderen in beweging brengt. Waar naartoe, is de onbeantwoorde vraag dat met humor wordt behandeld.

De toekomst is een illusie, elke ambitie is overbodig

Er is uiteraard geen uitsluitsel over de onzekere toekomst, zeker niet tegen de achtergrond van de gebeurtenissen uit het verleden. Of het nou over vertrouwde herinneringen uit hun jongere jaren gaat, of over de ellendige oorlogen van voor of tijdens hun bestaan, het verleden leeft en wordt breed uitgesponnen. De boodschap van de auteur is dat voor deze mannen juist de toekomst een illusie is en elke ambitie om verder te willen gaan dan hun buitenwijk, de Gasfabriek, overbodig.

De personages kennen wij vooral bij hun bijnamen, verkregen in hun kinder- en puberjaren. Hoofdpersonen, allemaal mannen, Rem, Eeuwiger, Misjel en de verteller, vormen een centraal kwartet waar de roman zijn subtitel aan ontleent. De andere twee mannen, Vis en Orlando, hangen er tegenaan, maar krijgen met hun karikaturale trekken ook veel ruimte in het verhaal. Vrouwen hebben de rol van belangrijke gangmakers die veelal indirect aanwezig zijn: als gespreksonderwerpen, als dragers van oude verlangens of als onontrafelde raadsels. Zoals de rockmuziek het bindmiddel tussen de mannen is, is seks de link met vrouwen.

Een robuust geheel

De roman heeft vier hoofdstukken en een boeiende structuur. De lezer zou kunnen beginnen met elk van de vier hoofdstukken, die ook als afzonderlijke verhalen gelezen kunnen worden. Natuurlijk lopen er voldoende lijnen door de hoofdstukken heen, en breder, naar de andere romans van Tribuson. Zo ontstaat er een robuust geheel, gekenmerkt door zijn de fascinatie met het autobiografische als onderliggende thematiek en de thrillerstructuur als de drager van spanning in welke de kundig uitgediepte personages zich bevinden.

Paperback, 200 blz.  ISBN: 978-94-92160-06-5, prijs € 19,00 5,00

In 2015 uitgegeven als e-boek, ISBN 978-94-92160-05-8, prijs € 8,50.