Een flitsgesprek met Miro Gavran

25 september 2015
Door Sanja Kregar

‘Mag ik u wat vragen? Zou u even een foto van ons willen maken?’ vraagt hij vriendelijk aan de serveerster bij de hippe Plazabar in Zagreb als ze met de bestelling aankomt. Inmiddels heeft hij al op mijn verzoek de boeken gesigneerd ⎯ de nieuwe uitgave van Kafka’s vriend is net uit ⎯ en enthousiast verteld over de lopende zaken.
‘Geen probleem,’ antwoordt zij even voorkomend en opgewekt, wellicht ook omdat het een bekend figuur betreft.

 Wij zitten er nog maar net en wij hebben een half uur totdat hij wordt opgehaald voor zijn volgende bespreking.

Tomeloze energie

Miro Gavran, de meest vertaalde Kroatische schrijver lijkt wel een wervelwind. Net terug van de Adriatische kust, waar hij het boek aan het schrijven was dat later dit jaar uitkomt, heeft hij nu zijn handen vol aan de komende premières van zijn toneelstukken in Moskou en Bratislava, besprekingen over een tournee van zijn theater Gavran door Chili volgend jaar en tussendoor een boekpresentatie in een stadje vijftig kilometer bij Zagreb vandaan. Toch is er even tijd om te praten: over zin en onzin van e-boeken, de nieuwe uitgaven van KLIN en de weeromslag van de dag ervoor. Daarna is hij weer weg. Miro is altijd stipt met zijn afspraken.

Niets van deze gejaagdheid is terug te vinden in zijn teksten. Die zijn helder, overzichtelijk, de zinnen kort en rustig, de taal zeer toegankelijk.
‘Mijn romans en toneelstukken blijken zich ook goed te lenen als lesmateriaal voor Kroatisch. Maandag spreek ik toevallig een taaldocente die deze voor haar cursisten gebruikt. Stel je voor! Fantastisch! Dus als je de gelegenheid hebt om naar het café Palace te komen…’ voegt hij nog toe voordat hij vertrekt.

Die tomeloze energie, het tempo waarin hij draait, de serene sfeer van zijn romans, het blijft verrassen, ook na jaren van nauwe samenwerking.

Weer te koop in Nederland

De nieuwe gedrukte uitgave van zijn roman Kafka’s vriend is uit. Voor de eerste drie bestellers hebben wij een Smaakmaker als cadeau.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook