Enthousiast over Manuscripta

14 september 2015

Door Judith Kroon

manuscripta

Als boekenliefhebber is er natuurlijk niets leuker dan de mogelijkheid om je te omringen door andere lezers en zelfs schrijvers en uitgevers te ontmoeten. Dat kan allemaal tijdens Manuscripta. Deze landelijke opening van het boekenseizoen vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend in september. Op dit bijzondere evenement, dat dit jaar in Zwolle te vinden was, presenteren Nederlandse uitgeverijen de boeken die ze komend seizoen uit zullen brengen. Met verschillende boekpresentaties, schrijversinterviews, podiumoptredens, prijsuitreikingen, signeersessies en andere bijzondere literaire gebeurtenissen is Manuscripta een heel spektakel, waar boekenliefhebbers van over het hele land graag naartoe gaan. Gedurende de hele dag is er op verschillende locaties in de stad van alles te doen, en als uitgeverij moeten wij daar natuurlijk bij zijn!

instamanu2

Een goed begin

De dag begon al goed met de lancering van het nieuwe literatuurtijdschrift De Boekensalon, een magazine vol interviews, leesclubtips en auteursdossiers. Boekensalon biedt “een mooie plek waar boekenliefhebbers en leesclubleden elkaar ontmoeten, inspiratie opdoen en ideeën uitwisselen,” aldus Frank Hockx, hoofdredacteur. Kortom: een mooie samenvatting van wat er op Manuscripta zelf gebeurd. Na de lancering was er een interview met schrijfster Inge Schilperoord over haar prijswinnende debuut Muidhond. De forensisch psychologe baseerde het verhaal, waarin het woord pedofilie nooit valt maar toch het belangrijkste thema is, op één van haar cliënten. Ondanks het controversiële thema, heeft Muidhond inmiddels vele prijzen gewonnen, en zijn zelfs de filmrechten al verkocht.

instamanu6

Na afloop van de presentatie was er de mogelijkheid om een kopie van De Boekensalon te bemachtigen, Muidhond te kopen en te laten signeren door Schilperoord. Dit eerste evenement zette de toon voor de andere presentaties en interviews gedurende de hele dag: Manuscripta brengt het gewone lezerspubliek op deze manier dichterbij schrijvers en uitgeverijen, en dit is uiteraard onzettend interessant om mee te maken. Van YA-boeken van Martine Glaser, Jennefer Mellink en Jen Minkman in boekhandel Westerhof tot podiumpoëzie van Maarten van der Graaff en Marieke Rijneveld, van portretten van wereldauteurs Harry Mulisch en Hans Fallada tot een Engels interview met de Israelische Nir Baram (als uitgeverij die buitenlandse schrijvers naar Nederland haalt was dit vooral heel interessant om mee te maken): de verschillende boekpresentaties en interviews zijn allemaal heel bijzonder om aan te horen, en ik ben dan ook met een grote tas nieuw leesmateriaal naar huis gegaan.

instamanu5

De boekenmarkt

Naast deze verschillende interviews en signeersessies is er tijd om een kijkje te nemen op de boekenmarkt. Hier staan kraampjes waar verschillende uitgeverijen (groot en klein) boeken, tijdschriften en ander leesmateriaal uit hun assortiment tentoonstellen. Als kleine uitgeverij is het natuurlijk heel interessant om hier rond te lopen en ervaring op te doen, alvast dagdromend over het jaar dat ook uitgeverij KLIN op deze markt een plek zal hebben bemachtigd. De uitgevers zijn enthousiast en vertellen maar al te graag over hun nieuwe boeken, die allemaal net uit zijn of later dit jaar uitgebracht zullen worden, en er is de mogelijkheid om deze boeken alvast aan te schaffen of leesfragmenten en catalogi mee te nemen. Helemaal leuk: op de boekenmarkt lopen ook de schrijvers zelf rond, dus het is mogelijk ze aan te spreken in een meer informele setting.

instamanu4

Naast de verschillende boekpresentaties en de boekenmarkt was er vanaf 1 uur ’s middags ook een open podium, waar afwisselend het Conservatorium Zwolle en verschillende schrijvers voor een goede sfeer zorgden. Het hoogtepunt voor mijzelf waren toch wel de korte verhalen van Arthur Japin en Onno Blom, en de chansons met Matthijs van Nieuwkerk. Ondanks het feit dat de open podium-activiteiten vaak gepaard gingen met een paar heftige stortbuien, was de sfeer goed en de mensen opgetogen.

instamanu7

Ook bijzonder: Manuscripta organiseert evenementen waar het mogelijk is om in intiemere sfeer met schrijvers kennis te maken, zoals door het aanhoren van de verhalen van deze schrijvers in knusse casita’s door de hele stad, of tijdens vaartochten door de grachten van Zwolle waar schrijvers hun werken op een bijzondere manier kunnen voordragen. Tenslotte zijn er nog verschillende workshops, zoals een workshop creatief schrijven van de Schrijversacademie of een snelcursus boekmaken met Pro-Book, waar het mogelijk is om wat actiever bezig te zijn met de uitgeverswereld. Zelf heb ik een poging gewaagd tot creatief schrijven, en ondanks dat het altijd spannend is om eigen werken te bespreken, is dit zeker aan te raden.

Tot volgend jaar!

Met al deze bijzondere evenementen, interviews, signeersessies en interactieve bezigheden is Manuscripta voor boekenliefhebbers echt een bezoek waard. Het was een geslaagde en vooral leerzame dag, en volgend jaar zijn we er zeker weer bij – wie weet dan zelfs met een plaats voor KLIN op de boekenmarkt en interviews met Kroatische schrijvers!