Geslaagde boekpresentatie op een mooie plek

18 januari 2015

Afgelopen donderdag, 15 januari, vond de boekpresentatie plaats van de roman Een centimeter vanaf het geluk, geschreven door de Kroatische auteur Marinko Koščec en vertaald door Sanja Kregar, in de Island Bookstore in de Amsterdamse Jordaan.

IMG_0409

De aanwezigen, onder wie de consul van Kroatië en een groep trouwe afnemers van boeken uit de bibliotheek KLIN, werden getrakteerd op een korte inleiding gevolgd door een pleidooi voor meer Kroatische literatuur in Nederland, een verhaal over de schrijver en een fragment uit de vertaling.

De bescheiden viering betrof niet alleen de eerste in Nederland verkrijgbare roman van deze zeer getalenteerde schrijver, maar ook het eerste boek uitgebracht door de zelfstandige uitgeverij KLIN. Al enkele jaren actief in het publiceren van werken uit de rijke productie van de Kroatische schrijvers, is KLIN nu met het zesde boek in de reeks begonnen als uitgeverij gespecialiseerd in een breed scala aan vertalingen uit het Kroatisch.

Marinko Koščec

Waarom juist met Marinko Koščec? Omdat hij een eigenaardige schrijver is, met scherpe observaties, gedurfde fantasie, sprekende beelden. Omdat het een avontuur is om hem te lezen. Men weet nooit welke richting in het ongewone hij zal nemen en van welke kant de verrassing zal komen. Wordt het vanwege de toekomst, die beschreven wordt alsof het al in het verleden gebeurde, of door het zicht op de innerlijke belevingen daar waar wij niet zo mooi zijn, door een ander gebruik van interpunctie dan wij verwachten, door de uitgestrekte zinnen, experimentele structuren of iets heel anders? Koščec is ook gekozen vanwege de thema’s die hij behandelt. In deze roman is hij bij uitstek op de wereld gericht: hier gaat het over herkenbare actuele vraagstukken zoals consumentisme, de macht van de media, over milieuproblematiek, Cos_kaver_DEF
klimaatveranderingen, migratie, corruptie. Hij spot met feminisme en met alternatieve denkwijzen, hij is actueel, naarstig op zoek naar een beter perspectief op de werkelijkheid, naar een uitgang, naar oplossingen van hedendaagse dilemma’s en problemen. Zoals het een goede dystopie betaamt, zijn de uitgangen goed verstopt en de sfeer meesterlijk drukkend.
Maar ook vanwege Koščec’ taalgebruik, zijn gemak in de afwisseling van registers, van essayistisch tot kinderlijk, van de rauwe straattaal tot citaten van Augustinus, van geratel tot pseudowetenschappelijke verhandelingen. Steeds met een eigen ritme en met een zorgvuldig verstopte logica. Met de taal in dienst van de psychologische opmaak van zijn personages.

Cynleestook

Een stukje daarvan was te proeven uit het fragment dat werd fraai voorgelezen door Cynthia Mak, bestuurder van Stichting KLIN. Daarin treffen wij Kix aan, een van de vier hoofdpersonages. In zijn jonge jaren was hij een uitkeringsveteraan. Je ziet het aan zijn ogen: nieuwsgierig, sluw, glad, schrijft Koščec, en verder was hij door wijfjes in beslag genomen, een perfectionist in relaties en copulaties die zich vooral niet in de val van een vaste relatie liet lokken en al helemaal niet terug wilde naar waar hij vandaan komt. Citaat: Terug ga ik niet, zelfs niet in een doodskist. Terug is zo plat en vies, dat het geen naam mag hebben. (einde citaat). Maar dan loopt hij op een congres in Amerika een radicale ecofeministe tegen het lijf, uiteraard een landgenote. Koščec laat hem terugkeren en straft hem met een gezinsleven waarmee hij niet te benijden valt. (Voor het fragment zie hier.)

Na het bedanken aan allen voor hun aanwezigheid en bijdrage, in het bijzonder aan diegenen die KLIN ondersteunen achter de schermen, maakte Sanja Kregar, de initiator van het geheel, de oprichting van de Stichting KLIN voor culturele afwisseling tussen Kroatië en het Nederlands taalgebied bekend. Een symbolisch eerste exemplaar van het boek werd ten slotte overhandigd aan de eregast, de vertegenwoordiger van de Kroatische ambassade in Den Haag, dhr. Ljubanović.handdruk
Paperback, 282 pagina’s. Uitgeverij KLIN, vertaling Sanja Kregar, redactie Alexander Ziegler.
Prijs € 18,50
ISBN 978-94-92160-00-3, januari 2015. Kleine oplage.
Bestellen hier.