Goran Tribuson, voor iedereen die van een goede detective houdt

11 juni 2015

Door Judith Kroon

slider-1-thema

Juni is de maand van het spannende boek in Nederland. Tijdens deze maand staan bij boekhandels en uitgeverijen door heel Nederland misdaadromans en andere thrillers centraal. Ook in de Kroatische literatuur is dit een geliefd genre. Eén van bekendste auteurs van misdaadromans is Goran Tribuson. 

portret TribusonTribuson is de eerste schrijver wiens vertalingen uitgeverij KLIN publiceerde en hij is een zeer populaire en bepalende schrijver in Kroatië. Hij schrijft romans, korte verhalen, detectives, anthologieën, fantasieliteratuur en filmscenario’s, en zijn werk wordt gekenmerkt door maatschappelijke kritiek (met de nadruk op verschillen tussen sociale klassen) en het vermijden van ideologieën. Zijn intelligente verhalen zijn indrukwekkend geschreven, maar hebben ook een vleugje humor. Voorheen was Tribuson hoogleraar scenarioschrijven aan de film- en toneelacademie in Zagreb; inmiddels is hij met pensioen.

Politie-inspecteur Banić

Van Tribuson verschenen bij KLIN eerder de boeken Andermans zaken en Het grijze gebied. In deze detectives staat politie-inspecteur Banić centraal, maar ze zijn ook geschreven in een stijl die typisch is voor Tribuson: hij legt de nadruk op een samenleving die verdeeld is in rijk en arm in het postcommunistische tijdperk in Kroatië.

Omslag Andermans zakenAndermans zaken speelt zich af in de zomer in 1984 en vertelt de verhalen van mensen uit alle lagen van de samenleving in Zagreb. In dit eerste deel in de populaire detectiveserie onderzoekt inspecteur Banić de verdwijning van de dochter van een succesvolle ondernemer, terwijl zijn eigen leven ook niet helemaal soepel verloopt. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij eerst wat skeptisch is, komt hij in aanraking met allerlei verschillende mensen die elk hun eigen verhaal te vertellen hebben. Iedere keer als Banić denkt dat hij de oplossing gevonden heeft, ontdekt hij nieuwe feiten en nieuwe slachtoffers die hem weer helemaal bij het begin brengen, zodat de spanning gedurende het hele verhaal om te snijden is.


Omslag Het grijze gebiedHet grijze gebied
is de tweede detective waarin inspecteur Banić de hoofdrol speelt. In dit eveneens bloedstollende verhaal worden er vlak voor de jaarwisseling twee lijken in de sneeuw gevonden. Inspecteur Banić, wiens carrière op dit moment aan een zijden draadje hangt, doet zijn uiterste best om hun identiteit te ontdekken. Wanneer een Duitse zakenman met een internationaal schandaal dreigt, lijkt de zaak alleen maar hopelozer te worden. Tijdens zijn zoektocht ontdekt Banić dat de zaak veel groter is dan hij had kunnen denken, en hij weet niet meer wie hij überhaupt nog kan vertrouwen. De zaak loopt zo uit de hand dat Banić voor een onmogelijke opgave komt te staan: kan hij in zijn eentje voorkomen dat het hele land in een troosteloos grijs gebied verandert?

Het grijze gebied hoofdstuk 4 hand met visitekaartje expTijdens het lezen van een detective van Tribuson is het onmogelijk om niet in de ban te raken van inspecteur Banić en zijn onorthodoxe werkmethoden: zijn koppigheid is haast bewonderenswaardig en doordat ook de problemen in zijn privéleven naar voren komen is het makkelijk om u als lezer in zijn verhaal in te leven. Bovendien worden deze boeken gekenmerkt door veel spannende momenten, onverwachtse plotwendingen en een einde dat zo schokkend is dat niemand het had kunnen voorspellen. Lezen over inspecteur Banić houdt de lezer gedurende het hele verhaal op het puntje van de stoel. Bovendien zijn de boeken geïllustreerd door Damir Šegon, wat het lezen nog specialer maakt.

Zowel in Kroatië als in Nederland kregen de detectives van Tribuson lovende recensies. De Boekblogger beoordeelde het eerste deel als “een echte ouderwets-goede detective” en zei bovendien:

“Een boek dat zich afspeelt in Kroatië is voor mij weer eens wat anders. Het boek is waarschijnlijk niet met buitenlandse lezers in gedachten geschreven. Daarom wordt er ook niet stilgestaan bij zaken die mogelijk typisch voor Kroatië of voor de Balkan zijn. Dit vond ik erg prettig lezen, omdat je je daardoor geen buitenstaander voelt. Eventuele onduidelijkheden worden in de voetnoten door de vertaler uitgelegd, hoewel dit voor mij niet per sé noodzakelijk was. Dit boek is voor iedereen die van een goede detective houdt.”

Nederlanders in Kroatië

Voorkant omslag Dat rode spulVergelijkbaar met de Kroatische detectives van Tribuson is Dat rode spul van de Nederlandse schrijver André Verkaik, een literaire thriller die zich in Kroatië afspeelt. In deze roman worden twee Nederlanders verdacht van een terroristische aanslag op het Vredespaleis in Den Haag. Door middel van flashbacks wordt verteld hoe zij elkaar hebben ontmoet in Kroatië, wat er tijdens deze vakantie allemaal gebeurd is en hoe zij hier in Den Haag terecht zijn gekomen. Het boek kijkt kritisch naar de vrede na de Tweede Wereldoorlog en hoe het is om te leven in Europa tijdens deze periode.

Met al deze aangrijpende verhalen vanuit en over Kroatië wordt juni gegarandeerd de maand van het spannende boek bij u thuis.

Meer informatie over Goran Tribuson vindt u hier, en ook kunt u meer lezen over zijn detectives Andermans zaken en Het grijze gebied. Om meer te weten te komen over Dat rode spul van André Verkaik, kunt u deze website bezoeken. Tenslotte is hier meer informatie te vinden over de maand van het spannende boek in Nederland.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook