Goran Tribuson: Het grijze gebied

De tweede zaak van politie-inspecteur Banić

Geschreven door Goran Tribuson, eerst uitgegeven in 2001

Vertaald door Sanja Kregar

In de reeks detectiveromans met Nikola Banić als hoofdpersoon beschrijft meesterverteller Goran Tribuson op de achtergrond van spannende misdaadverhalen hoe mensen uit verschillende bevolkingslagen zich redden en vooral niet redden in het postcommunistische tijdperk in Kroatië. Kritisch, eigenzinnig, verrassend en spannend tot de laatste regel.

Dikke mist hangt al dagenlang boven de stad. Vlak voor de jaarwisseling worden twee lijken in de sneeuw bij de spoordijk gevonden. Waar zal het natrekken van hun identiteit ertoe leiden? Kan hier een verkeersongeluk worden uitgesloten? Wordt het een internationaal schandaal zoals een onbeschofte, verwaande Duitse zakenman dreigt? Politie-inspecteur Banić, in ongenade geraakt bij zijn meerdere, krijgt deze netelige zaak toegewezen. Zijn carrière hangt al aan een zijden draadje. Hij kan zich geen nieuwe misstappen veroorloven.

Grootschalig schandaal

De ontdekkingen die volgen zijn van een omvang die hij in zijn eentje niet meer aankan. De tegenstander is machtiger en sluwer dan Banić gewend is; de vraag rijst wie hij überhaupt nog kan vertrouwen. Door zijn koppigheid, onorthodoxe werkmethoden, norse omgang met collega’s en ondergeschikten, problemen met zijn baas en in zijn privéleven wel wat obstakels gewend, maar als blijkt dat hij zijn leven niet meer zeker is, wordt hij kortstondig bang en bezorgd. Hij komt voor een haast onmogelijke opgave te staan: kan hij in zijn eentje voorkomen dat het hele land in een troosteloos grijs gebied verandert? Hulp komt uit onverwachte hoek.

ISBN: 978-94-92160- 08-9, paperback, 236 pagina’s, prijs € 20,00 5,00

Omslag Het grijze gebied DEF kopie

Recensies

Boeiende karakterisering van de hoofdfiguur en van de situatie in Kroatië. De auteur behoort tot de beste hedendaagse Kroatische schrijvers. Toch is hij tot op heden weinig bekend buiten de grenzen van zijn land. Deze geslaagde politieroman zal hierin zeker verandering brengen.
— NBD Biblion, prof. dr. K.A.D. Smelik —

Een echte ouderwets-goede detective! De inspecteur was voor het verhaal begon al bijna zijn baan kwijt, de underdog van het buro waar hij werkte, hij was aan de drank en gescheiden. Ook was zijn dochter ziek. O ja, en hij zelf ook nog, op een gegeven moment. Hij werkt op zijn eigen manier, zonder rekening te houden met wat zijn meerdere van hem wil. Ook niet handig als je toch al bijna ontslagen wordt. (…)        —Lees verder op de site van de Boekblogger

Heerlijk, die sfeer van de jaren tachtig. Tribuson schreef niet alleen een meesterlijke politieroman, maar weet ook precies de vinger op de zere plek van een chaotische samenleving te leggen.    — Linde Rijkers beoordeelt het boek met 5 sterren  —
Leesfragment hier