Koffie met Ratko Cvetnić, schrijver

5 oktober 2015
Door Sanja Kregar

Het is altijd fijn om met Ratko Cvetnić bij te praten. Hij is vriendelijk, goed op de hoogte van de culturele gebeurtenissen in Zagreb en hij neemt de tijd voor het gesprek. Op een ochtend eind september ontmoeten wij elkaar in het net gerenoveerde Gradska kavana, het iconische grand café in het centrum van Zagreb.

Gradska kavana

Later die dag ontvangt Ratko Cvetnić de Prijs voor het behoud van het cultureel erfgoed in een nabijgelegen stadje. Geen van beide is toeval.
Ratko is een grote liefhebber van behoud, of het nou gaat om herinneringen, zoals in zijn romans, ontmoetingsplekken zoals deze waar wij zitten, of historische gebouwen zoals zijn ouderlijk huis dat tot het cultureel erfgoed behoort. Ook met de roman die hij nu schrijft en waarover hij opgewekt vertelt, bewaart hij een stukje nationale geschiedenis. Zijn inspiratie is het relaas van een bestaande, bekende familie die in Kroatië vele bestuurders, parlementariërs, leraren en publieke figuren heeft voortgebracht. Het vallen en opstaan van maar liefst vier generaties bestrijkt de periode vanaf mid negentiende eeuw tot vandaag. De hoofdpersoon is onze leeftijdgenoot die aan de hand van de oude familiefoto’s de geschiedenis in duikt, onthult Cvetnić.

Voetnoten

Op mijn vraag in hoeverre deze roman interessant kan zijn voor de Nederlandse lezers antwoordt hij:

‘Ook deze roman zal zeker diep geworteld zijn in de geschiedenis. De periodes voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zullen voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk zijn omdat het om gezamenlijke Europese geschiedenis gaat. Maar de gebeurtenissen na 1945 zullen, verwacht ik, vooral super-interessant zijn voor de Poolse, Tsjechische en Hongaarse lezers, terwijl je voor anderen veel zou moeten uitleggen in voetnoten. Het is helaas niet anders.’

Cveta
Hij lacht alsof hij zegt Het lot van een klein land, een beetje pech in de geschiedenis. Het is helaas niet anders. Maar voor KLIN heeft hij een kort verhaal in petto, waar hij best trots op is. Meer wil hij er niet over kwijt; ik krijg het opgestuurd. Hem kennende, moet het een goed verhaal zijn.
Fragmenten van Cvetnić’ werk zijn opgenomen in de bloemlezing Voetbal, engelen, oorlog en los verkrijgbaar als e-boek in de serie De smaakmakers.

De eerste drie bestellers krijgen een Smaakmaker cadeau!

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook