Loop nooit bergopwaarts achter een oude man…

12 oktober 2015

Door Sanja Kregar

…zegt hij tegen mij in de gang van de Nationale bibliotheek in Zagreb. Schrijver en dichter Anđelko Vuletić spreekt nu eenmaal graag in raadsels.

Jus-met-Vuletić-vintageWij zijn onderweg van het lawaaiige café naar een rustige ruimte waar hij uit zijn boek gaat voorlezen. Hij zou naar Nederland komen voor de promotie van zijn roman Wraak die net uit is. Helaas laat zijn gezondheid het niet toe, hoor ik dezelfde ochtend.  Improviseren dan maar, ter plekke een opname maken van hem terwijl hij uit het origineel in het Kroatisch voorleest. Eerst nog een geschikt fragment kiezen. Hij heeft geen leesbril bij zich. Dan met de mijne maar.

Innemend

Moet het nou echt, dat voorlezen, vraagt hij nog. Ik vind hem zo innemend dat ik bijna vergeet hoe uitzonderlijk lang ik aan de vertaling van Wraak heb gewerkt en hoe ik mij heb verheugd op zijn bezoek aan ons land. Nadat hij eerder dit jaar enkele maanden van de aardbodem leek te zijn verdwenen en ik het ergste vreesde. Groot de blijdschap hem te ontmoeten, groot ook de teleurstelling dat hij te zwak is om te komen.

Anđelko Vuletić, een korte impressie

Hij is ontroerd met het boek dat ik hem overhandig. Zoveel moeite voor hem. ‘Geef nooit oude schrijvers uit. Vertaal ze nooit. Loop niet bergopwaarts achter een oude man,’ herhaalt hij, nu met een glinstering in zijn ogen die zomaar in tranen zou kunnen uitlopen. Ik houd de mijne tegen. Het valt niet meer te verbergen: hij is inderdaad oud en erg ziek. Maar het is mooi gelukt om het boek nog tijdens zijn leven te vertalen en uit te geven. Voor mij is dit boek nu al een succes, niet in verkoopcijfers of geld uit te drukken.

Van harte welkom

De boekpromotie is vrijdag 6 november van 17-19 uur bij boekhandel Pegasus, Singel 367 in Amsterdam. Met een ontroerende opname van de oude schrijver die voorleest. Kom langs!

Anđelko Vuletić: Wraak, 1e druk

Anđelko Vuletić: Wraak, roman. Vertaling Sanja Kregar.
Paperback, 191 blz, ISBN 978-94-92160-04-1, prijs € 18,50

Hier staat meer over de schrijver en over het boek.

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook