Makkelijk lezen op vakantie

7 juli 2015

Door Judith Kroon

Reading-a-Kindle-at-the-b-007

E-boeken zijn al jarenlang een discussiepunt onder boekenliefhebbers. De één vindt het heerlijk, zo’n e-reader vol verhalen, voor de ander gaat er niets boven een “echt” boek. Zeker nu in de vakantietijd is het weer een geliefd gespreksonderwerp: hoe leest u uw boeken? Bij uitgeverij KLIN houden we van allebei: zowel handige elektronische als mooie papieren versies, onze boeken worden in beide formaten uitgegeven. Zo kunt u makkelijk kiezen welke vorm u in uw koffer stopt deze zomer.

Toch lijken in de zomertijd de e-boeken veruit het meest populair. Welke vakantiebestemming u ook heeft uitgekozen voor deze zomer, of u nu lekker op het strand gaat ontspannen of avontuurlijk een ander land gaat verkennen (als u naar Kroatië gaat is dit allebei mogelijk), een e-reader is ideaal om overal mee naartoe te nemen. Zo hoeft u geen kilo’s boeken mee te dragen, en raakt u toch nooit uitgelezen.

koscecgavran

Een ander voordeel? E-boeken zijn een stuk goedkoper dan papieren exemplaren. Al vanaf 5 euro kunt u de korte teksten Iemand anders en Het redden van de beer van respectievelijk Marinko Koščec en Miro Gavran lezen. Deze teksten verschenen eerder in de serie Smaakmakers, en komen uit eerder uitgebrachte romans van de Kroatische schrijvers. Ook zijn de fragmenten verschenen in de anthologie Voetbal, engelen, oorlog, samengesteld door Sanja Kregar, waarin allerlei korte teksten van verschillende schrijvers die kenmerkend zijn voor de Kroatische literatuur tussen 1990 en 2010 naar voren gebracht worden. Deze bloemlezing uit Kroatische fictie stelt tien hedendaagse Kroatische schrijvers door middel van korte verhalen of fragmenten uit hun romans voor aan het Nederlands lezerspubliek.

Marinko Koščec: Een centimeter vanaf het geluk, 1e drukOok verkrijgbaar als e-boek zijn de romans Een centimeter vanaf het geluk van Koščec en Kafka’s vriend van Gavran. Een centimeter vanaf het geluk is een dystopische roman die eerder dit jaar bij KLIN verscheen. In deze roman schrijft Koščec over vier pesonages uit de zogeheten transitielanden die elkaar ontmoeten tijdens hun studie in West-Europa in 1990. Hierna keren ze terug naar hun eigen landen, en volgen we ze zelfs tot in 2040. In dit boek spreekt Koščec zijn kritiek uit over de maatschappijen waarin zijn personages leven, vooral door zijn pessimistische beschrijving van hun toekomstperspectieven.

In Koščec’s toekomst zijn de VN en de EU uit elkaar gevallen, heeft de vogelgriep een slachting tussen mensen aangericht en is drinkwater een delicatesse geworden. De mensen uit deze tijd weten niet hoe het vroeger was: sommigen zijn tevreden met de dagelijkse dosis geluk uit een computerchip, terwijl anderen compleet verwaarloosd zijn. Geluk heeft een hele andere dimensie gekregen in deze roman. Ondanks dat zijn scherpe (en hierdoor altijd rake) observaties soms neerslachtig zijn, is zijn manier van schrijven over deze samenlevingen gepassioneerd en intrigerend.

Kafka’s vriend gaat over de vriendschap tussen Franz KMiro Gavran: Kafka's vriend, 2e uitgave e-boekafka en Max Brod, twee zeer bekende figuren uit de Centraal-Europese literaire scene. Uit het verhaal blijkt dat er meer achter de vriendschap van deze twee schrijvers zit dan we ooit hadden kunnen bedenken. Gavran vertelt over hoe hun paden zich steeds opnieuw kruisen, zelfs na de dood van Kafka. Tenslotte stelt Gavran Max voor een keuze: hoe vertelt hij het verhaal van zijn vriend na diens dood? Als dat van een ongemakkelijk, breekbaar mens of dat van een groot schrijver?

De roman bespreekt bekende thema’s als liefde, vriendschap en loyaliteit tussen allerlei bekende figuren uit de negentiende en twintigste eeuw in Centraal-Europa. Het boek is geschreven in korte zinnen en hoofdstukken, waardoor het verhaal op het eerste gezicht simpel lijkt, maar echter veel ingewikkelder in elkaar zit dan men zou denken. Met Kafka’s vriend won Miro Gavran in 2012 een prestigieuze literaire prijs van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen. Van dit boek is net een heruitgave uitgekomen in e-boek formaat.

Als u nog op zoek bent voor mooie romans om uw e-reader mee vol te laden, zijn deze verhalen zeker een aanrader. Zo kunt u ook als u geen kilo’s boeken mee wilt dragen genieten van deze bijzondere verhalen. Hoe leest u uw boeken het liefst?

Bezoek onze webwinkel, volg ons op Twitter, like ons op Facebook.