Meer schrijvers bij KLIN

30 augustus 2015

Door Judith Kroon

Das Mag ad

Na het artikel van Marinko Koščec in de zomereditie van Das Magazin, staan de schrijvers van KLIN binnenkort in het vijftiende nummer van het populaire literaire tijdschrift, nu met een felgekleurde advertentie. Naast drie huidige Kroatische topschrijvers Marinko Koščec, Goran Tribuson en Miro Gavran, staan dit keer ook Julijana Matanović, Tomica Šćavina en Ludwig Bauer in de schijnwerpers. En wie zijn deze schrijvers eigenlijk? 

matanovic

De publiekslieveling

Julijana Matanović wordt vaak gezien als de lieveling van het Kroatische lezerspubliek. Haar korte verhalen en romans zijn vooral geliefd bij vrouwelijke lezers, en haar eerste verhalenbundel, Waarom ik jullie heb voorgelogen (1997), is maar liefst vijftien keer heruitgegeven. Daarnaast werkt Matanović als hoogleraar Nieuwe Kroatische literatuur aan de Universiteit van Zagreb, en heeft ze al meerdere literaire prijzen gewonnen.

Van Matanović komen binnenkort twee verhalen in de serie De smaakmakers. Deze verhalen, uit haar autobiografische Waarom ik jullie heb voorgelogen, zijn geschreven met de voor de Kroatische schrijfster kenmerkende atmosferische verhaalstijl. Matanović schrijft vooral met lange zinnen en sfeervolle, melancholische omschrijvingen.

Naast de twee korte verhalen is bij KLIN ook de roman Zij denken dat wij klein zijn in voorbereiding, die Matanović schreef in samenwerking met de arts Anka Dorić. In dit bijzondere young adult verhaal leert het veertienjarige meisje Matija omgaan met de plotselinge ziekte van haar moeder en het abrupte verschijnen van de vader die ze nooit heeft gekend. Matija doet er alles aan om erachter te komen wat er met haar moeder aan de hand is, en om haar ouders weer bij elkaar te brengen. In Kroatië is dit boek al uitgeroepen tot beste YA roman van 2010.

bauer

De ondergewaardeerde schrijver

Naast Matanović is Ludwig Bauer al decennia lang actief in de literaire scène van Kroatië als schrijver voor zowel kinderen als volwassenen, vertaler, columnist en taalkundige. Hoewel zijn werk in Kroatië lang ondergewaardeerd is geweest, zijn zijn boeken al vertaald naar het Duits en Slowaaks, waar hij zeer populair is. Bauer schrijft intellectueel prikkelende romans in een heldere, scherpe, en af en toe een beetje cynische stijl. Een kenmerk van Bauers schrijfstijl is ook de combinatie van een goed doordacht, serieus verhaal met humoristische aspecten.

Bauer is al gepubliceerd in de anthologie Voetbal, engelen, oorlog, met een fragment uit zijn roman Don Juans grote liefde en de kleine Balkanoorlog. Op dit moment is Vertalen van lyrische poëzie bij KLIN in voorbereiding, een korte grappige roman, net als De partituur (voorlopige titel), een omvangrijk prozawerk met als thema het lot van migranten in Oostenrijk.

tomica-photo-bytomislav-sebDe prijswinnaar

Tenslotte is daar dan Tomica Šćavina. Zij studeerde psychologie aan de Universiteit van Zagreb, en haar eerste publicaties waren dan ook psychologische werken. Daarna heeft ze zich ook beziggehouden met het schrijven van romans en gedichten, en heeft nu al aardige successen behaald. Haar eerste romans hebben nominaties en prestigieuze literaire prijzen in de wacht gesleept, en haar gedichten zijn in verschillende tijdschriften gepubliceerd. Ook heeft ze een dichtbundel uitgebracht. Van Šćavina is op dit moment Hij is terug! in voorbereiding, een verrassend verhaal over een van de grootste uitvinders van onze tijd.

Meer weten over deze schrijvers en hun werken? Houdt u dan Das Mag en de website van KLIN in de gaten!

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook