Miro Gavran, een veelzijdige schrijver

6 juli 2015

Door Judith Kroon

gavran

Kafka’s vriend is in een nieuw jasje gestoken. Het populaire boek van de internationaal bekende roman- en toneelschrijver Miro Gavran werd al in 2011 in de bibliotheek KLIN uitgegeven, maar is nu opnieuw uitgebracht. De omslag is deze keer ontworpen door Montenegrijns-Kroatische beeldend kunstenaar Dimitrije Popović. Op dit moment is het e-boek verkrijgbaar, en in oktober komt er ook een herziene gedrukte uitgave.

In dit aangrijpende verhaal vertelt Gavran over de bijzondere vriendschap tussen Franz Kafka en Max Brod, twee zeer bekende schrijvers. Gavran gaat hierbij dieper op hun vriendschap in dan ooit en vertelt een verhaal waaruit blijkt dat de vriendschap van de twee mannen toch specialer was dan we ooit dachten. We doorlopen hun levens die veelvuldig met elkaar vervlochten waren en zien hoe zowel hun vriendschap als hun liefdespaden elkaar openlijk én in het geheim tot ver na de dood van Kafka kruisten. Na Kafka’s dood wordt Max voor een moeilijke keuze gesteld: hMiro Gavranoudt hij de laatste wens van zijn vriend in ere, of laat hij zich overhalen door hun gezamelijke vrienden en zal hij de waarheid over Kafka openbaar maken? De keuze ligt tussen het vertellen van Kafka’s verhaal als dat van een ongemakkelijk, breekbaar mens of dat van een groot schrijver.

Kafka’s vriend bespreekt een aantal bekende personen uit de Centraal-Europese literaire scene in de twintigste eeuw, en gaat in op thema’s als liefde, vriendschap en loyaliteit. Deze prachtige roman is geschreven in korte zinnen en hoofdstukken, waardoor het verhaal op het eerste gezicht simpel lijkt. Gedurende het verhaal, blijkt echter dat het veel ingewikkelder in elkaar zit dan men zou denken. Met Kafka’s vriend won Miro Gavran in 2012 een prestigieuze literaire prijs van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen.

Gavran is een zeer bekende en populaire auteur van toneelstukken, korte verhalen, romans en jeugdliteratuur. Hij heeft meerdere Europese prijzen gewonnen en heeft zelfs zijn eigen theaterfestival, Gavranfest in Slowakije en Polen, waar alleen maar zijn toneelstukken worden opgevoerd. Hij wordt vaak gezien als de enige Kroatische schrijver die echt internationaal is doorgebroken. Zijn boeken zijn al vertaald in meer dan dertig talen en zijn toneelstukken worden over de hele wereld opgevoerd.

LUTKA plakatIn 2002 stichtte Gavran met zijn vrouw en zoon een eigen theatergezelschap, Teatar Gavran, waarmee ze over de hele wereld optreden. Hij vertelt verhalen van historische figuren, zowel feit als fictie, maar ook over de relationele aspecten die tussen mannen en vrouwen spelen. Een zeer populair stuk is De pop (Lutka), een komedie over een jonge man die, nadat zijn vriendin hem verlaten heeft, op de loterij de ideale partner wint: een mooie opblaaspop. Het komische stuk is al vertaald in het Nederlands.

Daarnaast komt bij KLIN in 2016 nog een bijzondere roman van Gavran uit: De enige getuige van de schoonheid, een ongewoon liefdesverhaal dat zich afspeelt op Malta, in Duitsland en in Kroatië.

Kafka’s vriend herziene uitgave, KLIN 2015 (als ePub en PDF)
ISBN 978-94-92160-02-7  (PDF formaat)

Prijs €7,50

Direct bestellen

Bezoek onze webwinkel, volg ons op Twitter, like ons op Facebook.