Persbericht première De pop

30 mei 2018

Persbericht première De pop – Wunderbar berührend und hinreissend komisch vonden de recensenten komedie ‘De pop’ van de Kroatische bestsellerschrijver Miro Gavran vorig jaar in het Duitse Augsburg. Nu is ‘De pop’ ook te zien in Nederland. Zie dit persbericht.

Miro Gavran is Kroatië’s meest vertaalde auteur van toneelstukken, proza en poëzie. Zijn toneelstukken zijn eerder in het Nederlandse taalgebied uitgevoerd: in 1988 is zijn allereerste stuk, Creonts Antigone, ten tonele gebracht in het Rotterdamse Theater Ro door regisseur Hubert Fermin. In 2012 speelde Gavrans Tsjechov zegt Tolstoj vaarwel in het Antwerpse Theater aan de Stroom. Nu zes jaar later wordt zijn komedie De pop uitgevoerd in Breda onder regie van Hanna Buda.

Uitgeverij KLIN brengt sinds 2013 het werk van Miro Gavran uit in Nederland. Zo is zijn roman Kafka’s vriend, over vriendschap tussen Franz Kafka en Max Brod en valkuilen ervan, uitgegeven in druk en als e-book, en is zijn korte verhaal Het redden van de beer beschikbaar als e-book. De gedrukte versie van het verhaal, die was opgenomen in de anthologie van moderne Kroatische proza Voetbal, engelen, oorlog is inmiddels uitverkocht. Wij hebben vaker over Gavran geschreven, zie bij voorbeeld hier.

Vertalingen van Gavrans werken in het Nederlands zijn