Onze schrijvers

Moderne Kroatische schrijvers bouwen voort op een lange literaire traditie. De oudste voorbeelden van literaire teksten stammen uit de vroege middeleeuwen. Net als in andere Europese talen bleven de auteurs in die tijd meestal anoniem. Vanaf humanisme en renaissance hebben vele individuele schrijvers met naam en toenaam bijgedragen aan het stelsel dat wordt aangeduid als de Kroatische literatuur.

De hedendaagse Kroatische literaire scène is levendig en rijk. Uitgeverij KLIN is gespecialiseerd in een deel ervan: het vertelproza vanaf ongeveer 1990. Wij hechten eraan om regelmatig contact te onderhouden met vele Kroatische schrijvers. Uiteraard zijn er meer goede auteurs werkzaam dan tot nu toe konden worden opgenomen in de reeks. Wij geven gemiddeld twee nieuwe titels per jaar uit, waardoor ook veel moois wordt overgeslagen. Ons werk is een begin, maar wel een die gekozen is om een indruk te geven, in de breedte en in de diepte, van wat er speelt in de Kroatische literatuur.

Voor meer over iedere schrijver die door KLIN in het Nederlands is vertaald en uitgegeven, klik op de naam rechtsonder. Er zijn ook aardig wat blogs en nieuws over de schrijvers verschenen in de loop der tijd. De regelmatige ontmoetingen met ze hebben interviews en beeldmateriaal opgebracht. Deze kun je vinden met de zoekfunctie onder het menu of door Nieuws, blogs te bladeren.