Goran Tribuson

De voortreffelijke romans van Goran Tribuson, geliefde schrijver in Kroatië, waren de aanzet waaruit project KLIN is ontstaan, de voorloper van Uitgeverij KLIN. Nu zijn ze een belangrijk onderdeel van de geselecteerde Kroatische literatuur die in het Nederlands wordt vertaald en uitgegeven door KLIN.

Tribuson is een hedendaagse schrijver van romans, korte verhalen, detectives, anthologieën, fantasieliteratuur en filmscenario’s. Zijn eerste verhalenbundel was meer dan veertig jaar geleden gepubliceerd, die toen een stempel heeft gedrukt op de Kroatische literatuur.

Een veelzijdige prozaschrijver

Tribusons interesse voor het schrijven van absurdistische en mystieke korte verhalen en romans in zijn beginnersjaren verschoof geleidelijk naar autobiografische romans. Maatschappelijke kritiek, verbinding tussen het elitaire en alledaagse, intelligente verhalen, vermijding van ideologieën, een indrukwekkende manier van schrijven, humor en vermaak; dat is Tribuson.

Naast het schrijven van boeken en scenario’s, werkte Goran Tribuson tot aan zijn emeritaat als hoogleraar scenarioschrijven aan de Film- en theateracademie in Zagreb. Hij is lid van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen wat de hoogst haalbare eer voor wetenschappers en kunstenaars in Kroatië is.

Beschikbaar in het Nederlands

In Nederland zijn de volgende romans van Tribuson beschikbaar:

Meer over Goran Tribuson staat in dit interview en in een aantal blogs die in de loop der tijd over hem zijn geschreven. Gebruik daarvoor de zoekfunctie op deze site.

portret Tribuson

 

Je kunt de Nederlandse vertalingen van Tribuson bij KLIN bestellen.