Goran Tribuson

De voortreffelijke romans van Goran Tribuson, geliefde schrijver in Kroatië, waren de aanzet waaruit Project KLIN is ontstaan. Nu zijn ze een belangrijk onderdeel van de geselecteerde Kroatische literatuur die in het Nederlands wordt vertaald.

Tribuson is een moderne schrijver van romans, korte verhalen, detectives, anthologieën, fantasieliteratuur en filmscenario’s. Zijn eerste verhalenbundel was meer dan veertig jaar geleden gepubliceerd, die toen een stempel heeft gedrukt op de Kroatische literatuur. Zijn interesse voor het schrijven van absurdistische en mystieke korte verhalen en romans in zijn beginnersjaren verschoof geleidelijk naar autobiografische romans. Maatschappelijke kritiek, verbinding tussen het elitaire en alledaagse, intelligente verhalen, vermijding van ideologieën, een indrukwekkende manier van schrijven, humor en vermaak; dat is Tribuson.

Naast het schrijven van boeken en scenario’s, werkte Goran Tribuson tot aan zijn pensionering als hoogleraar scenarioschrijven aan de film- en toneelacademie in Zagreb. Hij is lid van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen wat de hoogst haalbare eer voor wetenschappers en kunstenaars in Kroatië is.

In Nederland zijn de volgende romans van Tribuson beschikbaar: De fanclub (gedrukt boek en e-boek), Het grijze gebied, Andermans zaken, Angel Toth, de voetbalprofeet (fragment, opgenomen in Voetbal, engelen, oorlog, en het vervolg hiervan gepubliceerd in het Tijdschrift voor Slavische literatuur) en Het huis waar de duivel woont.

Meer over Goran Tribuson staat in dit interview.

portret Tribuson

 

U kunt de Nederlandse vertalingen van Tribuson hier bestellen.