Julijana Matanović

Julijana lacht

En hier is de lieveling van het Kroatisch lezerspubliek, vooral van haar vrouwelijke deel: Julijana Matanović. Bij het breed publiek is Julijana vooral bekend en geliefd om haar korte verhalen en romans. Haar eerste verhalenbundel getiteld Waarom ik jullie heb voorgelogen, uit 1997 is sindsdien vijftien keer heruitgegeven. Daarna schreef zij nog tien romans en verhalenbundels en ontving ze meerdere literaire prijzen.

Haar vertelstijl is herkenbaar aan een sfeervol traag verhaal met lange zinnen en vaak even lange bijzinnen. Krachtige associaties met oude gebruiken in Slavonië geven haar teksten een aantrekkelijke melancholieke trek die kenmerkend is voor al haar autobiografische proza.

Julijana Matanović werkt als hoogleraar Nieuwe Kroatische literatuur aan de Universiteit van Zagreb. Zij publiceert ook veel in de vakliteratuur.

De twee verhalen in de bloemlezing zijn uit de autobiografisch getinte Waarom ik jullie heb voorgelogen. Binnenkort verkrijgbaar in de serie De smaakmakers.

In voorbereiding: Ze denken dat we nog klein zijn, een YA roman van de hand van Julijana Matanović in samenwerking met Anka Dorić, arts.