Julijana Matanović

Julijana lacht

En hier is de lieveling van het Kroatisch lezerspubliek, vooral van haar vrouwelijke deel: Julijana Matanović. Bij het breed publiek is Julijana vooral bekend en gewaardeerd om haar korte verhalen en romans. Haar eerste verhalenbundel getiteld Waarom ik jullie heb voorgelogen, uit 1997 is sindsdien vijftien keer heruitgegeven. Daarna schreef zij nog tien romans en verhalenbundels en ontving ze meerdere literaire prijzen.

Sfeervol en omarmend

Haar vertelstijl is herkenbaar aan een sfeervol traag verhaal met lange zinnen en vaak even lange bijzinnen. Krachtige associaties met oude gebruiken in Slavonië geven haar teksten een aantrekkelijke melancholieke trek die kenmerkend is voor al haar autobiografische proza. Ze omarmd de lezer als het ware met haar verhaal en sleept hem of haar mee in haar herinneringen, twijfels en ontdekkingen.

Julijana Matanović was jarenlang hoogleraar Nieuwe Kroatische literatuur aan de Universiteit van Zagreb. Zij publiceerde ook veel in de vakliteratuur. In 2018 heeft ze zich teruggetrokken van die positie om zich meer te kunnen richten op het schrijven.

In Nederland

Een deel uit haar rijke oeuvre is ook in Nederland beschikbaar. Zij was opgenomen in de bloemlezing uit het nieuwere Kroatische vertelproza Voetbal, engelen, oorlog (inmiddels uitverkocht) met twee hoofdstukken uit haar autobiografisch getinte roman Waarom ik jullie heb voorgelogen. Deze zullen binnenkort verkrijgbaar zijn in de serie De smaakmakers.

In 2017 heeft KLIN haar roman voor de jeugd Ze denken dat we nog klein zijn uitgegeven in Nederland. Dit bijzonder boek is een combinatie van een verhaal over een meisje aan het einde van de basisschool in Kroatië, en een voorlichtingsstuk over de risico’s van onbeschermde vroege seksuele contacten voor besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Het voorlichtingsstuk is geschreven door Anka Dorić, arts.