Matko Marušić

Matko Marušić

Er is ook een doctor in de zaal! Schrijver Matko Marušić was in het gewone leven – tot aan zijn emeritaat – hoogleraar Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Split. Hij laat regelmatig van zich horen in het publieke debat als vechter tegen corruptie en andere misstanden in zijn land en op zijn vakgebied. Marušić is een gelovig man, de hoeder van traditionele Kroatische waarden en gebruiken.

Zijn literaire werken zijn verbonden aan het opgroeien en hebben vaak autobiografische trekken. Veelal zijn ze opgedragen aan zijn kinderen. De verhalenbundel Kunnen engelen huilen? uit 1996 is een uniek werk. Daarin wordt de razende oorlog zo verteld, dat zijn zoontje het spelenderwijs een plaats kan geven.

Tien jaar later verscheen Marušić’ autobiografisch roman Geneeskunde van binnen. De schrijver geeft een kijkje achter de schermen van de medische wereld, die hij van haver tot gort kent. Zijn vertelstijl is vlot en pretentieloos en juist daarin bijzonder.

Teksten uit beide werken zijn vertaald in het Nederlands en uitgegeven als onderdeel van de bloemlezing Voetbal, engelen, oorlog.

Terug naar Schrijvers