Miljenko Jergović

De schrijver, dichter en journalist Miljenko Jergović is geboren en getogen in Sarajevo. In 1993 vluchtte hij voor het oorlogsgeweld naar Zagreb waar hij sindsdien woont. Als prozaschrijver kreeg hij internationale faam met zijn eerste korte verhalenbundel Sarajevse Marlboro (1994). Ook zijn latere werken, korte verhalen en romans zijn veel vertaald. Tot nu toe heeft hij tien romans geschreven. Zijn roman Buick Riviera uit 2002 is ook beschikbaar in het Nederlands. Hij heeft meerdere literaire prijzen gewonnen in Kroatië, Italië, Polen, Duitsland en Bosnië en Hercegovina.

Als publiek persoon uit Jergović zich vaak zeer negatief over Kroatië, haar verleden en – in zijn ogen – provinciale mentaliteit. Hij laat vaak zijn heimwee merken naar Joegoslavië van voor de oorlog.

Jergović’ schrijfstijl is lyrisch, warm van toon, teder en fijnbesnaard, wat wel eens een contrast vormt met de onderwerpen die hij behandelt in zijn proza. Veelal verbindt hij geschiedenis met fictie, maar wel op een manier die veel voorkennis veronderstelt over zijn geliefd Bosnië.

In de bloemlezing  Voetbal, engelen, oorlog wordt hij voorgesteld met maar liefst drie korte verhalen uit zijn bekroonde Sarajevse Marlboro.

Terug naar Schrijvers