Miro Gavran

Miro gavran5

Vaak wordt Miro Gavran gezien als de enige Kroatische schrijver van internationale faam. Hij is een veelzijdige auteur van toneelstukken, romans, korte verhalen en televisievoorstellingen. Hij heeft een eigen festival, Gavranfest en een reeks internationale prijzen op zijn naam. Zijn boeken zijn vertaald naar meer dan dertig talen en zijn toneelstukken worden uitgevoerd over de hele wereld.

KLIN brengt hem naar Nederland in zijn hoedanigheid van schrijver. De thema’s in Gavrans romans zijn vaak intieme relaties van historische figuren, waar hij de feiten mengt met fictie. Zijn schrijfstijl is mooi, verzorgd en afgerond, zijn taalgebruik teder en warm. Hierdoor lijken zijn vertellingen op het eerste gezicht romantisch, misschien zelfs ouderwets. Gavrans werken zijn vaak kort en lezen lekker weg.

In Nederland zijn vier van zijn prozawerken beschikbaar. Het korte verhaal Het redden van de beer en het beginfragment van de roman De vergeten zoon zijn opgenomen in de bloemlezing Voetbal, engelen, oorlog. De roman Kafka’s vriend is onlangs heruitgegeven, gedrukt en als e-boek en De enige getuige van de schoonheid, een verhaal over een ongewone liefde is in voorbereiding.

Je kunt de Nederlandse vertalingen van Gavran hier bestellen.