Miro Gavran

Populaire Kroatische schrijver en toneelschrijver Miro Gavran geldt momenteel als de enige Kroatische schrijver van internationale faam. Hij is een veelzijdige auteur van toneelstukken, romans, korte verhalen, gedichten, kinderromans en televisievoorstellingen.

Eigen festival en vele prijzen

Miro Gavran is een van de weinige levende schrijvers met een eigen theaterfestival op welke buiten zijn geboorteland alleen zijn toneelstukken worden gespeeld. Recentelijk (in april 2018) heeft de achtste Gavranfest plaatsgevonden. Na Krakow (Polen) en Bratislava (Slowakije) in voorgaande jaren, was Gavranfest nu gehouden in Praag, Tsjechië.
Gavran heeft ook een imposante reeks prijzen op zijn naam (hier), waarvan vele internationaal. Hij zet zich tomeloos in voor samenwerking in de regio en breder.  Zijn boeken zijn vertaald naar meer dan dertig talen en zijn toneelstukken worden uitgevoerd over de hele wereld.

In Nederland

KLIN brengt Miro Gavran naar Nederland voornamelijk als schrijver. De thema’s in Gavrans romans zijn vaak intieme relaties van historische figuren, waar hij de feiten mengt met fictie. Zijn schrijfstijl is mooi, verzorgd en afgerond, zijn taalgebruik teder en warm. Hierdoor lijken zijn vertellingen op het eerste gezicht romantisch, misschien zelfs ouderwets. Gavrans prozawerken zijn vaak kort en lezen lekker weg.

In Nederland zijn de volgende teksten van Miro Gavran beschikbaar:

  • het korte verhaal Het redden van de beer
  • het beginfragment van de roman De vergeten zoon. Deze twee werken zijn opgenomen in de bloemlezing Voetbal, engelen, oorlog. De bloemlezing is inmiddels uitverkocht, maar het verhaal Het redden van de beer is in e-vorm beschikbaar (zowel als PDF en ePub).
  • De roman Kafka’s vriend is meerdere malen uitgegeven, gedrukt en als ebook

Toneel

Gavran dankt zijn enorme populariteit vooral aan zijn toneelstukken. In Kroatië reist hij onvermoeibaar rond met zijn eigen theater. Zijn vrouw Mladena is een bekende, maar vooral een zeer goede actrice en theaterregisseur, en zijn zoon Jakov timmert ook aan de weg als acteur.

Buiten Kroatië zijn honderden premières geweest van zijn toneelstukken, van Japan en India, Rusland, Europa, Midden Oosten tot de Verenigde Staten en Latijns Amerika. In het Nederlands taalgebied is Gavran opgevoerd in 1988 door Theater ro in Rotterdam en in 2012 in Theater aan de Stroom in Antwerpen. In 2018 is de première van zijn komedie De pop in Breda.

Op deze pagina’s is vaker geschreven over Miro Gavran, zoals bij voorbeeld hier en hier. Je vindt alles over Gavran met behulp van de zoekfunctie op onze site.

De Nederlandse vertalingen van Gavrans werken kun je kopen in onze webshop (zie onder). Voor Kroatische uitgaven van Gavran, die we ook in voorraad hebben, word je verzocht om hier contact op te nemen met de uitgeverij KLIN.