Ratko Cvetnić

Ratko Cvetnić (1957) publiceerde zijn eerste werk Een kort uitstapje – aantekeningen uit de Vaderlandse oorlog in 1997. Het is een novelle of een roman (het zogenaamde hybride genre*) met vele autobiografische elementen, die ontstaan is toen hij aan het front in het achterland van Dubrovnik meevocht. Hij kreeg er een prestigieuze literaire prijs voor.

Twaalf jaar later werd zijn tweede werk gepubliceerd: een lijvige roman die in vertaling (van een fragment) de titel Doezelen kreeg. Daarin beschrijft Cvetnić het leven in Zagreb in de jaren tachtig van de vorige eeuw, gezien uit het perspectief van een jonge man die aarzelt om het volwassen leven echt in te stappen.

Evenwichtig in details

Ratko Cvetnić is een alerte verteller met veel oog voor evenwicht tussen details in het heden, herinneringen en innerlijke bewegingen van zijn personages. Fragmenten uit beide werken zijn opgenomen in de anthologie van nieuwere Kroatische vertelproza Voetbal, engelen, oorlog (2013).

Ratko Cvetnić- portret

De anthologie is inmiddels uitverkocht, maar uit het ebook (hier) kan de lezer een goede indruk krijgen van de kwaliteiten van deze schrijver. Lees meer over Ratko Cvetnić in blogs op deze website (bij voorbeeld hier).

* er is veel geschreven over dit genre onder de literaire theoretici in Kroatië, bij voorbeeld door de schrijfster en hoogleraar Julijana Matanović