Tips en weetjes voor een zomervakantie in Kroatië

5 juni 2015

Door Sanja Kregar

Ga je straks met vakantie? Misschien naar Kroatië? Hier en greep uit de tips die ik aan mijn vrienden geef:

croatia_hrvatska_kroatien   komiza-vis-06052013-625stjepantafra

 

 

 

De maanden juli en augustus zijn aan de kust het drukst en het warmst, in de rest van het land alleen het warmst. Iedereen die kan, vlucht naar de kust. Naar de zoute blauwe zee met vele mooie stranden, rotsen en eilanden.

De Adriatische kust is grillig, met een totale lengte van 1700+ km en 1200+ eilanden en eilandjes. Over het algemeen geldt: des de zuidelijker, des de exotischer. Zo is het schiereiland Istrië in het noorden (het deel van de kust dat met de auto het snelst te bereiken is uit West Europa) met zijn toeristisch aanbod het beste aangepast op Nederlanders en Duitsers. Wie meer wil zien, reist verder naar het zuiden, of vliegt rechtstreeks naar Split of Dubrovnik.

Druk of juist rustig, beide kan

Med_Dubrovnik

De bekendste (en verreweg de drukste) stad op de kust is Dubrovnik. Een
architectonische parel uit de renaissance, mooi gerestaureerd na de laatste oorlog. Een stadswandeling en een bezoek aan de stadsmuren zijn aanraders. Jaarlijks verandert de stad in een openluchttheater tijdens de Zomerspelen met veel klassieke en moderne muziek en tonneel op het programma. Dit jaar van 10 juli tot 25 augustus. oldtown1

Andere kuststeden van historische betekenis zijn Split (met goed bewaarde resten van het Romeinse paleis van keizer Diocletianus), Pula (met de Arena, een Romeins amfitheater zoals het Collosseum in Rome, maar dan kleiner en in een betere staat), Zadar (met vroeg-middeleeuwse kerken in de oude stadskern), Šibenik (middeleeuwse forten en
Veli-Losinjkerken, militaire haven) en Trogir. Op de meeste bewoonde eilanden zijn ook vele oude kerken, kloosters, paleizen, theaters (Hvar), mooie stadspleintjes en monumenten te vinden.
De eilanden zijn over het algemeen minder druk, bieden meer privacy en een alomvattender beleving van de natuur. Vanaf Lošinj, trogir-close-to-palacerelatief in het noorden, strekt zich een prachtige zeilroute naar het zuiden, langs het archipelaag Kornati korn2naar de grotere eilanden in mid- en zuid Dalmatië: Brač, Hvar, Vis, Korčula en Mljet. Het eiland Vis is voormalig militair terrein en relatief onderontwikkeld als toeristsch oord. Authentiek in accomodatie en de horeca, zeer geliefd bij zeilers. Het visrestaurant Pojoda in het stadje Vis, wijk Kut (betekent hoek) is een absolute aanrader. Iets zuidelijker ligt het eiland Mljet, bekend om zijn uitbundige flora en specifieke fauna.

Cultuur én natuur

Bij de meeste niet-geologen veel minder bekend dan de blauwe zeewateren van de Adriatische zee, zijn de zoete groene wateren van enkele karstrivieren die in de zee uitmonden, zoals Krka, Zrmanja (binnenlanden achter Zadar) Cetina cetina-1(in de buurt van Split, rafting), Ombla (bij Dubrovnik) en enkele andere. Een excursie naar de watervallen aan de rivier Krka, niet ver van Šibenik, is altijd een verrassende afwisseling van het landschap en van de omgeving, die niet in foto’s of woorden te vatten is.

Veel plezier en aarzel niet te vragen, mocht je het nodig vinden.

Een trip naar Kroatië is niet compleet zonder een goed boek. Maak hier kennis met Kroatische schrijvers vanaf € 5 per e-boek.