Tomislav verlaat Zagreb

8 juli 2019

Sinds kort hebben wij een nieuw e-book: 

Tomislav verlaat Zagreb van Miro Gavran

Dit is een vertaling van een kort verhaal dat Gavran schreef in het verre 1982. Het verhaal was voor het eerst gepubliceerd in 1987 in literair tijdschrift Revija en daarna in 1989 als onderdeel van Gavrans korte verhalenbundel Kleine ongewone mensen. Interessant om te lezen hoe opstandig, absurdistisch en uitdagend de auteur van milde romans zoals Kafka’s vriend uit 2011 in zijn jonge jaren schreef.

Nieuwe vertaler bij KLIN

Ook interessant is de colofon van deze uitgave met daarin enkele nieuwe namen. De vertaalster Emma Kosanović is bezig om haar master Literair vertalen aan de UvA te voltooien. Zoals haar achternaam al laat vermoeden, is Emma een Kroatische van afkomst. Ze kent de taal en leest de literatuur in het origineel. Ze heeft dit verhaal van Gavran gekozen als een van de vertaalopdrachten in de laatste fase van haar opleiding. Een moedige keuze, aangezien de taal, dus ook de vertaling, van absurdistische teksten extra nauw luistert. Er is immers weinig logische context waaruit de lezer de schrijver kan volgen en de keuzes die de vertaler maakt – van woorden, constructen, gebruikte stijlfiguren, toelichtingen enzovoorts – zijn des te belangrijker. Het is een hele opgave voor een beginnende vertaler. Daarom hebben Emma’s docent aan de UvA, de ervaren literair vertaler Nederlands-Kroatisch Radovan Lutz Lučić en ik ons ook ingezet om deze vertaling gezamenlijk te begeleiden en daarom staan wij in colofon vermeld. 

Nieuwe redacteur

De redacteur van dit boek is eveneens een nieuwe naam bij KLIN: Diane Boonstra. Zij heeft een voortreffelijk gevoel voor taal, is zeer creatief in het omgaan met teksten en beschikt over precisie die onontbeerlijk is bij redactiewerk. Diane heeft al als schaduwredacteur meegewerkt aan het kinderboek Nuru n’Zuri of Leeuw komt terug naar huis. Kortom, ook zij is een aanwinst voor onze uitgeverij. Wij hopen op een vruchtbare voortzetting van de samenwerking met zowel Emma als Diane. 

Te koop bij KLIN

Het boek is beschikbaar als PDF en ePub, vooralsnog alleen in de webshop van KLIN. Abonnees van KLIN kunnen het e-boek op verzoek gratis krijgen. De prijs voor andere lezers is € 7,00.