‘Voetbal, engelen, oorlog’ is uitverkocht

21 november 2016
Door Sanja Kregar

In mei 2013 hebben wij de bloemlezing uit het moderne Kroatische vertelproza uitgegeven. Sanja Kregar: Voetbal, engelen, oorlog, 1e drukHet boek met werken van tien toonaangevende schrijvers was vooral bedoeld om aan de lezers een eerste indruk te geven van wat men zoal in Kroatië schrijft in de laatste decennia. In Nederland was de nieuwe Kroatische literatuur onbekend en – op een incidentele vertaling na – afwezig. Ik vond het onacceptabel.

Literaire kennismaking

Bij het toenmalige project KLIN, de voorloper van de uitgeverij, grepen wij de gelegenheid aan om vlak voor de toetreding van Kroatië tot de EU in juli 2013 met deze uitgave te komen. Ze moest een literaire kennismaking met het nieuwe lid op gang brengen.
Tijdens het samenstellen van de anthologie ontdekte ik dat de oorlog, alhoewel aanwezig in de literatuur, helemaal niet het overheersende thema was. De bloemlezing kreeg dan ook de titel Voetbal, engelen, oorlog, naar de meest voorkomende motieven in de korte verhalen en fragmenten uit de romans die erin zijn opgenomen.

Manon te gast

Manon UphoffDe feestelijke boekpresentatie vond plaats in de toenmalige ruimte van het Kroatisch Verkeersbureau in Amsterdam. Manon Uphoff las de fragmenten uit het boek prachtig voor. In dit filmpje leest ze een stukje uit de roman Iemand anders van Marinko Koščec.
Wij kregen leuke reacties op deze representatieve uitgave, zie ook bij Recensies en reacties op de website. Het boek is inmiddels uitverkocht. Een deel van de teksten is in e-vorm verkrijgbaar in onze webshop.

Uiteraard zijn er plannen om met een nieuwe uitgave te komen. Wil je er meer over weten, neem contact op met de uitgeverij.