Sanja Kregar: Voetbal, engelen, oorlog

Een bloemlezing uit het Kroatische fictieve proza tussen 1990 en 2010

Samengesteld en vertaald door Sanja Kregar

cover def_voor_internet_72dpi

In mei 2013 verscheen het pièce de résistance van de jonge bibliotheek KLIN. Met een gewaagde greep uit de hedendaagse Kroatische literaire productie worden tien schrijvers middels enkele korte verhalen of fragmenten uit hun romans beknopt voorgesteld aan het Nederlands lezerspubliek.Hfdst 3

Deze bloemlezing is tot stand gekomen in samenwerking met een groep lezers en vakmensen in Kroatië. Het doel is om de diversiteit en de teneur van thema’s in het hedendaagse fictieve proza te illustreren.
Of, eenvoudiger gezegd, dit is het samengesteld antwoord op de vraag:
Waarmee zou je de literatuur van je land aan een niets vermoedende Nederlander voorstellen?

Hoofdstuk 2 DEF

De uitkomst is een verrassend boek dat hopelijk in al zijn onderdelen naar meer smaakt. Zie de inhoudsopgave. Met het nawoord van Dr. Tomislav Brlek van de Universiteit van Zagreb en illustraties van Damir Šegon. Onder redactie van Enrico Versteegh, Isabel Michelotti en Alexander Ziegler.

Het Ministerie van Cultuur van de Republiek Kroatië  ondersteunt de uitgave.

Dit boek is geschikt voor een ruim publiek dat kennis wil maken met het hedendaagse proza van een minder bekend nieuw lid van de Europese Unie, aldus de auteur van de Recensie NBD Biblion.

‘Fraaie introductie tot de hedendaagse Kroatische literatuur en ook gewoonweg leuk om te lezen’, mailde Adriaan Perrels en schreef op Facebook: ‘Ik heb dit boek gelezen. Een aantrekkelijke introductie tot de Kroatische literatuur. Doen!’

Het boek is inmiddels uitverkocht. De afzonderlijke e-teksten zijn verkrijgbaar in de serie De smaakmakers.