Wraak van Vuletić

Door Judith Kroon

10 augustus 2015

Begin jaren vijftig, tijdens zijn studie filosofie in Sarajevo, belandde Anđelko Vuletić in gevangenis wegens ‘antisocialistische opvattingen’, waarna hij onmiddellijk van alle openbare activiteiten werd verbannen. Het is dan ook niet gek dat een deel van zijn oeuvre anoniem gepubliceerd is. Wraak
De schrijver werd geboren in Bosnië en Herzegovina in 1933, en na zijn gevangenisbezoek besloot hij rond te trekken door het voormalige Joegoslavië. Hij woonde in Skopje, Belgrado en Sarajevo voordat hij in 1993 in Zagreb belandde, en al die tijd hield hij zich bezig met het schrijven van gedichten, romans, toneelstukken, en nog veel meer. Ondanks, of misschien juist dankzij, zijn roerige leven heeft Vuletić al meerdere literaire prijzen en onderscheidingen gewonnen, waaronder de jaarlijkse toekenning van de Writers’ Association van Bosnië en Herzegovina in 1965. 

Binnenkort in Nederland

In oktober komt het eerste boek van Vuletić dat naar het Nederlands vertaald is uit: een aangrijpende roman met de titel Wraak. Vanaf het eerste moment is dit boek een bijzondere combinatie van intrigerende personages, een spannende setting en pijnlijk veel autobiografische elementen. Dit laatste is al te zien op de eerste bladzijde, waar Vuletić een brief aan de lezer heeft geschreven. In deze brief vertelt hij over het plaats delict van een gruwelijke moord, zoals deze in de kranten van Sarajevo beschreven werd. Feit en fictie doorlopen elkaar, en het is onmogelijk te vertellen wat waar gebeurd is en wat door Vuletić verzonnen is. Dit geeft het verhaal een uniek, soms ongemakkelijk realistisch karakter.

andjelko vuletic foto

In het eerste echte hoofdstuk van het boek wordt een begraafplaats beschreven, waar een politiek gevangene, gestorven van ouderdom, wordt begraven. Dan komen we erachter dat de bejaarde hoofdpersoon en zijn drie vrienden ook een voormalig gevangene zijn, een bijzondere link met Vuletić’s eigen politieke verleden. De vrienden op de begraafplaats beseffen dat het leven niet eindeloos is, en besluiten zich dan op hun folteraars te wreken, want: ‘Wie zich niet wreekt, wordt niet geheeld’.

Wraak is een pakkende vertelling over de zin en onzin van wraak, waarbij het vooral de autobiografische elementen zijn die dit boek zo indrukwekkend en realistisch maken.

Het boek werd al in 2009 in Kroatië gepubliceerd onder de naam Poraz osvetnika (De nederlaag van de wrekers). Voor de publicatie van zijn eerste Nederlandse editie, is bejaarde Anđelko Vuletić vastbesloten ons land binnenkort een bezoek te brengen, want ongetwijfeld een interessante gelegenheid zal worden. We houden u op de hoogte.

Wraak is vanaf 1 oktober in beperkte oplage verkrijgbaar. Tot die tijd kunt u hier alvast een leesfragment vinden, en binnenkort kunt u het boek ook vooruit bestellen.

ISBN 978-94-92160-04-1

192 pagina’s

Paperback €18,50

Bezoek onze webwinkel, volg ons op Twitter, like ons op Facebook.