Zomer in Kroatië

23 juni 2015

Door Judith Kroon

Skradinski Buk

Skradinski Buk

Al is het aan het Nederlandse weer niet echt te merken, zijn de zomermaanden toch echt alweer aangebroken. In Kroatië betekent dit hitte in de binnenlandse steden en inwoners die het liefst naar de Adriatische kust vluchten. Zowel de Kroaten zelf als de vele toeristen zoeken verkoeling aan de stranden met felblauwe zee.

Ook als u niet heeft overwogen om dit jaar op vakantie naar Kroatië te gaan, kunt u dit land in zomertijd toch beter leren kennen. Het is namelijk de achtergrond voor meerdere, vooral spannende romans.

cover_andermans_zaken-def-kleiner-207x300Zo kunt u bijvoorbeeld Andermans zaken van Goran Tribuson in uw koffer stoppen. In dit boek speelt politie-inspecteur Banić de hoofdrol. In augustus in Zagreb, wanneer zijn vrouw en dochter naar de kust zijn uitgeweken, wordt Banić belast met een ingewikkelde zaak: de verdwijning van een rijkeluisdochter. Hierdoor kan hij niet weg uit de ondraaglijke hitte van de stad, die op dat moment vrijwel uitgestorven is. ‘Er was niet veel te doen in de komkommermaand augustus,’ denkt Banić. ‘Zakkenrollers, fraudeurs en dergelijk tuig verkasten naar de Adriatische kust en leefden van de tweede toeristenvloedgolf. Zodoende was Zagreb een betrekkelijk rustig oord in de zomer.’

Het werk van Tribuson wordt gekenmerkt door een licht ironische schrijfstijl met tussen de regels door een kritische mening over de huidige maatschappij in zijn land, waarbij hij de nadruk legt op verschillen tussen de sociale klassen. In Andermans zaken volgt de lezer inspecteur Banić door de straten van Zagreb, waardoor deze zich een goed beeld van de stad kan vormen.

Een andere Kroatische schrijver met dezelfde kritische houding ten opzichte van zijn land is Marinko Koščec. In het meinummer van het literaire tijdschrift Das Magazine, beschrijf hij zijn thuisland als volgt: ‘Om ons land in de wereld te promoten, bedacht het Kroatisch Bureau voor Toerisme eerst de leus Een klein land voor een grote vakantie. Dat is helemaal waar: er is niets te doen in Kroatië, men raakt er snel in vakantiestemming.’ Toch schuilt er een warmte in Koščec’s licht spottende artikel. Zijn liefde voor Kroatië is duidelijk te merken.

Voorkant omslag Dat rode spulOm een geheel andere kant van Kroatië te ontdekken kunt u Dat rode spul van de Nederlandse schrijver André Verkaik lezen. Dit boek speelt zich ook af in Kroatië in de zomertijd, maar legt de nadruk op twee Nederlandse gezinnen op een camping. In deze spannende thriller volgen we de twee Nederlandse mannen wanneer die verdacht worden van een terroristische aanslag op het Vredespaleis in Den Haag. Door middel van flashbacks vertelt Verkaik hoe de twee elkaar ontmoet hebben tijdens een vakantie in Kroatië. Hij benut de toeristische schoonheid van het land om de lezer te boeien, waarna hij het verhaal een totaal onverwachte wending geeft.

Zo vormen bijvoorbeeld watervallen een decor voor essentiële gebeurtenissen. Bij de eerste waterval, de Skradinski Buk, valt het zoontje van één van de hoofdpersonen in het water en verdwijnt in de schuimende maalstroom. De andere hoofdpersoon redt het kind, waarna de twee mannen een sterkte band opbouwen. Bij de andere waterval, de Roski Slap, vindt een incident plaats dat leidt tot arrestatie van één van de Nederlanders. Hoe hij uit de cel komt en een heldenstatus op de Balkan krijgt, en hoe de twee mannen uiteindelijk in Den Haag van de aanslag worden beschuldigd, laat de schrijver door middel van uitgekiende flashbacks aan de lezer zien.

Roski Slap

Roski Slap

Deze boeken en het stuk in Das Mag geven een mooi beeld van Kroatië in de zomertijd, en zijn zeker aan te raden als u tijdens de zomer zin heeft in een goed verhaal met een prachtige omgeving.

Mocht u geïnteresseerd zijn in Andermans zaken van Goran Tribuson en Dat rode spul van André Verkaik, kunt u hier en hier meer informatie vinden. Informatie over het stuk van Marinko Koščec in Das Mag is op deze website verkrijgbaar.

Direct een boek van Tribuson bestellen kan hier

Volg ons op Twitter, like ons op Facebook.